INDIVIDU

Lees meer over wat wij kunnen betekenen voor jou als individu.

TEAM & ORGANISATIE

Lees meer over wat wij kunnen betekenen voor teams en organisaties.

Een topfit brein: de neurotransmitter analyse


Hoe fit is mijn brein?

Als je graag iets zou willen veranderen, maar je dat nog niet lukt, of het lukt wel, maar het kost je de nodige energie of je denkt dit kan vast makkelijker, is het interessant om je eens af te vragen: hoe fit is mijn brein? Om topprestaties te kunnen leveren moet je in topconditie zijn. Want hoe fitter je brein, hoe meer je kunt adapteren en dus kunt werken aan je persoonlijke ontwikkeling. De neurotransmitteranalyse meet hoe fit jouw brein op dit moment is. 

Wat zijn neurotransmitters?

Ons brein is een geavanceerde controlekamer binnen ons lichaam. Neurotransmitters fungeren als boodschappers en zorgen ervoor dat energie overgebracht wordt naar de rest van het lichaam. De vier belangrijkste neurotransmitters zijn dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine.

Hoe hard kan ik?

Profielbepaling volgens Braverman

Doctor Erik Braverman, een Amerikaanse breinwetenschapper, heeft een model ontwikkeld dat de situatie van de productie van neurotransmitters in je brein inzichtelijk maakt. Hij heeft daarvoor een uitgebreide vragenlijst gemaakt om jou inzicht te laten krijgen in je actuele mentale fitheid. De test betreft een lijst met 320 vragen. In beide delen kunnen vragen uitsluitend beantwoord worden met ja of nee.

Fit to fly?

Bij elk van de vier neurotransmitters dopamine, serotonine, Gaba en acetylcholine hoort een reeks van kenmerken die kunnen versterken of verzwakken. Door het herstellen van één of meerdere verzwakte neurotransmitters kan je je fitheid, gemoed, veerkracht en presteren versterken. Herstel kan op verschillende manieren, waaronder leefstijlaanpassingen, voeding en supplementen. Na herstel sta je het meest in je kracht om je reis en dat wat op je pad komt goed aan te kunnen.                                                                                                                                                                                                                                                        Hoe ver kan ik?  

 

Dopamine is cruciaal in het beloningssysteem. Het creëert focus, enthousiasme en motivatie. Daarnaast is het belangrijk voor o.a. de vorming van intelligentie, het stellen van doelen en nemen van beslissingen. Dopamine zorgt voor daadkracht, een sterke wil, zelfvertrouwen, rationeel kunnen denken en goed om kunnen gaan met stress. Je bent snel van begrip met een hoge dopaminespiegel en hebt geen moeite met strategisch denken of het oplossen van problemen.

Acetylcholine zorgt voor de snelheid van je denken. Het voed je gevoelige, sociale kant, je zintuigen, oplossingsgerichtheid en creativiteit. Je bent mensgericht.

GABA brengt rust en zorgt voor stabiliteit. Het zorgt voor ontspanning. Deze neurotransmitter heeft kalmerende eigenschappen die vergelijkbaar zijn met valium.

Serotonine synchroniseert het brein en regelt het slaap/waakritme. Serotonine is betrokken bij de eetlust, temperatuur, bloeddruk, stemming en gedrag. Het geeft gevoelens van plezier en nieuwe dingen willen uitproberen.

Heb je interesse in de meting?

Ik stuur je een link met de vragenlijst. Het kost je ongeveer 25 minuten van je tijd om de vragen in de lijst te beantwoorden. Vervolgens hebben wij een online meeting waarin ik de resultaten met je bespreek en je een advies geef over hoe je je neurotransmitters kunt verhogen en zo mentaal nog fitter wordt.

Kosten van een neurotransmitteranalyse bedragen € 175 (excl. 21% btw)


Let op!

Het mag duidelijk zijn dat deze test absoluut niet bedoeld is als diagnosemiddel. Hiervoor kun je je wenden tot je huisarts.

Kritieken op de Bravermantest

Van een test is het altijd belangrijk om te weten of deze valide is of anders gesteld, of de test ook daadwerkelijk meet wat er geclaimd wordt. Zou een vragencombinatie zoals bijvoorbeeld ‘ik vind het gemakkelijk om mijn gedachten te sorteren’ en ‘ik kan mij goed concentreren’, daadwerkelijk iets zeggen over de balans in het dopaminesysteem? Idealiter is dat getest. Daarnaast is het ook interessant om te weten, hoe de koppeling van de persoonlijkheidsbeschrijving en de desbetreffende neurotransmitter tot stand is gekomen. De vragenlijst kan persoonlijkheid noch tekorten vaststellen conform de wetenschappelijke normen. Nu wil het feit dat geen enkele reeds bestaande test dat kan. Dus evenals alle andere (persoonlijkheids- en fitheid-) tests is deze niet valide. De werking ervan is echter wel veelvuldig aangetoond door de gebruiker. Dr. Braveman heeft ook geen wetenschappelijke onderbouwing geclaimd en ziet het als een middel om inzicht te krijgen en mee te kunnen werken. In de topsport (o.a. olympische schaatsploeg) en in de pilotenwereld wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de adviezen voortkomend uit deze test. Dit omdat het een volledig natuurlijke basis kent (voeding en natuurlijke supplementen) en daarmee ook geen risico op dopinggebruik met zich mee brengt.